Campanella’nın Ütopyası; Güneş Ülkesi

İtalyan filozof Tommaso Campanella, yıllarını hapiste geçirmiş ve bir çok kez işkenceye maruz kalmıştır. Yaşadığı dönemin devlet yapısı ve toplum düzeninden hoşnut olmadığı için ‘Güneş Ülkesi’ adlı ütopyasını kaleme almıştır. Campanella bu kitapta, kendi dönemine yönelik eleştiriler yapmış, yeni bir devlet sistemi ve toplum düzeni önerilerinde bulunarak sosyalizmin temelini oluşturmuştur.

Kitabın ana konusu, toplumsal bir düzen düşüncesi üzerine kurulu. Toplu halde yaşayan insanların amacının özel çıkarlar değil de genel yarar olduğu, özel mülkiyetin bulunmadığı, çalışmanın bir zevk haline geldiği bir düzenden söz edilmekte.

Bireyselliğin ve bencilliğin hor görülerek herkesin eşit olduğu bu ütopyada çocuklar ve kadınlar da herkese ait kabul ediliyor. Eğitim sistemini çok güzel bir şekilde kurgulayan Campanella, kadına olan yaklaşımında ise sınıfta kalmış. Erkek ütopik toplum modelindeki kadınların olması gereken yerden bahsetmesi dışında kitap oldukça güzel.

Kısacası; zenginlik ve yoksulluğun olmadığı dolayısıyla köleliğin de bulunmadığı bu ülke, sadece bu özelliğinden dolayı bile örnek alınabilecek bir yönetim olmayı hak ediyor.

-Münferit

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close